Column: Jeroen Stoffels van Harttrainen over presenteren

Wat van jezelf moet je weten om goed te kunnen presenteren? Wat niemand je vertelt maar wat je wel moet kennen én kunnen.


Als je via Google zoekt op leren presenteren heb je al gauw een half miljoen hits. Het internet is dus oneindig groot om je hier in te verdiepen en met al die info kun je dan ook beter worden. Alleen waar moet je beginnen? Is de bovenste in de zoeklijst van die half miljoen hits op google ook het beste, of is dat informatie waar iemand voor betaald heeft, om bovenaan te staan. De vraag is dus waar moet je beginnen?

Waar ga ik beginnen?

Als je een huis gaat bouwen, na de ontwerp- en tekenfase, en de bouwfase start, dan begin je bij het fundament. Het fundament is het onderste deel van het huis. Van essentieel belang. Dat moet staan als een huis. Vaak is dat deel van het huis verborgen. Misschien zit het wel onder de grond, als er bijvoorbeeld heipalen gebruikt worden bij de fundering. Als het fundament niet stevig is, is de kans dat het huis gaat verzakken en als het een hoog gebouw wordt misschien omvallen. Dat is wel het laatste wat je wilt. Het is dus echt een voorwaarde.

Zo is het dus ook met een goed presenteren, het is handig en verstandig om een goed fundament te hebben. Bij presenteren voor of in een groep is dat fundament wat mij betreft, als je lekker in je vel zit en met veel zelfvertrouwen daar kunt zitten of staan om te presenteren. Om wat voor reden dan ook staat presenteren, voor of in een groep, in de top vijf grootste angsten. Er wordt vaak aan vaardigheden gewerkt om goed te presenteren, zoals hoe breng je de boodschap over en bijvoorbeeld de letterlijke tekst uit je hoofd leren. Wat doe je met de woordkeus. Maar daar wordt je presentatie niet automatisch beter van, als je fundament niet staat. Dus begin bij het begin.


Waarom heb jij nog niet zoveel zelfvertrouwen als je presenteert?

Veel mensen ervaren bij het presenteren allerlei lichamelijke reacties. Lig jij soms dagen vooraf 's nachts wakker als je moeten presenteren? Heb je vlak vóór of tijdens de presentatie een constante brok in de keel, trillende knieën of klotsende oksels? Misschien ben je zelfs misselijk, moeten je tien keer extra naar het toilet. En de welbekende knoop in je maag. Het fundament(ele probleem) is dus lichamelijk. Daar moet aan gewerkt worden.

Bij alleen het woord presenteren kan het al zijn dat deze reacties optreden. 

Gelukkig zijn daar goede oplossingen voor

Ook hierbij is de start, om te beginnen bij het begin. Onderstaande stappen kunnen bij jouw actief zijn als het gaat om presenteren. Doel is nu om jezelf te leren begrijpen.

1. Wat is jouw stressbron? Angst om te presenteren…….Check
2. Wat zijn jouw gedachten? Ik kan helemaal niet presenteren of ik vind het niet leuk. Ik word er ziek van en ik krijg allemaal klachten die ik niet wil, het doet me pijn……check
3. Wat is jouw gedrag? Ik stel uit met voorbereiden, ik vraag of iemand anders het kan doen, Ik ga het gewoon doen, sla me er wel door heen na een half uur is het over, ik ga internet afspeuren voor hulp…….check
4. Wat zijn jouw lichamelijke reacties bij presenteren: spanning in je buik, hoofdpijn, extra zweten, struikelen als je het podium op gaat, je tekst kwijt zijn, veel dorst hebben. …….check
5. Wat gebeurt er in jouw hoofd? In jouw hoofd en brein wordt dit patroon vastgelegd. Bij presenteren of iets wat op presenteren lijkt is dit proces van 5 stappen jaren geleden in gang gezet en als je er niets aan doet ook in stand blijft……wist je misschien niet…….nu wel  check

Ik kan me voorstellen dat je misschien wel wat ongeduldig van wordt om niet gelijk de oplossing te krijgen. Ik hoop dat je ook snapt dat het ontbreken van voldoende zelfvertrouwen wellicht iets is wat jarenlang al in jou zit. Daarom kost het ook een tijd om dit aan te pakken. Neem hiervoor de tijd. Die neem ik ook voor jou. Maak een lijstje van jouw stressbronnen. Tot gauw.

Jeroen Stoffels

Auteur, stressdokter en (internationaal) spreker
www.harttrainen.nl
06-44990425 (ook WhatsApp)Wil je ook een blog schrijven voor De Netwerkvloer? Dat kan! Mail naar nanda@denetwerkvloer.nl voor meer informatie.

Column: Jeroen Stoffels van Harttrainen over presenteren

Bekijk foto & video impressie!

Direct bekijken

Partners van De Netwerkvloer: